Sağlık

Yağ Bezlerinin 4 Özelliğine Dikkat Edin!

YAĞ BEZLERİNİN 4 ÖZELLİĞİNE DİKKAT EDİN!

 

Vücudun boyun, sırt, kol ve bacaklarında topaklar halinde ortaya çıkan yağ bezleri ilk görüldüğünde çoğu zaman endişe yaratabilir. Lipom adı verilen yağ bezleri genellikle iyi huylu lezyonlar olmasına rağmen kontrolsüz büyüdükleri için kişi için estetik sorun haline gelebilmektedirler. Bulundukları yere göre ağrıya da neden olabilen yağ bezleri bazen tümörlerle karıştırılabilmektedir. Doç. Memorial Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünden Prof. Dr. Türkmen Bahadır Arıkan, yağ bezleri ve tedavi yaklaşımları hakkında bilgi verdi.

 

Genellikle orta yaşlarda ortaya çıkar

 

Lipom, genellikle cilt dokusunun altında ve kas dokusu üzerinde oluşan, yağ hücrelerinden oluşan, yavaş büyüyen bir kitledir. Parmakla hafifçe bastırıldığında kolayca hareket eden lipomlar genellikle orta yaşlı kişilerde görülür. Bazı kişilerde birden fazla lipom bulunabilir. İyi huylu yağ dokusu tümörlerinin en sık görülen şekli olan lipomlar, derinin altında ‘yağ topu’ gibi göründükleri için yağ bezleri olarak adlandırılır. Lipomlar iyi huylu bir yapıya sahiptir. Küçük olmalarına rağmen, liposarkomlardan farklı olarak hızlı büyümeleri, hareket kabiliyetinin olmaması ve olası lokal ağrıları ile lipomlardan ayırt edilebilirler. Fakat bunlar çok nadirdir. Vücudun bazı bölgelerinde ortaya çıkan yağ bezleri kişilerde takıntı haline gelebilmektedir.

 

Yağ bezleri bir kanser türü değildir

 

Yağ hücreleri, alışılmadık, kontrolsüz büyümeleri nedeniyle alt kesimde gelişir ve fibröz bir kapsülle çevrelenmiş yağ biriktirir. Yağ bezleri 1 cm’den 15-20 cm’ye kadar büyüyebilir ve zamanla görme sorunlarına neden olabilir. Yağ bezleri bir kanser türü değildir ve genel olarak vücuda herhangi bir zarar vermez. Ancak büyüdükçe şiddetinin artması nedeniyle cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Yağ bezinin alınmasının herhangi bir riski yoktur. Yağ bezlerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Lipomların oluşumunda genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Diyabet, obezite ve dislipidemi, yani yüksek lipit seviyeleri (kolesterol veya trigliseritler) yağ bezlerinin oluşumuyla ilişkilendirilmiştir.

 

Yağ bezlerinin oluşumunda risk faktörleri de etkilidir.

  • 40-60 yaş arası olmak. Yağ bezleri her yaşta ortaya çıksa da en sık bu yaş grubunda görülür.
  • Ailesinde yağ bezi öyküsü olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.

 

Yağ bezi mi tümör mü?

 

Yağ bezleri vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Genellikle baş ve bacaklarda oluşan yağ bezleri görünür bölgede olduğundan büyüdükçe oldukça can sıkıcı hale gelebilirler.

 

  1. Yağ bezleri çoğunlukla boyun, omuz, sırt, karın, kol ve uyluk bölgelerinde oluşabilir.
  2. Basıldığında yumuşak ve hamur kıvamına gelen yağ bezleri parmakla tutularak vücut üzerinde hareket ettirilebilir.
  3. Bu lezyonlar genellikle 5 cm’den küçüktür. Ama zamanla büyüyor.
  4. Travmaya bağlı olarak yağ nekrozu meydana gelip sertleşerek ağrıya neden olabilir. Ağrı, genişleyen yağ bezlerinin cilt altındaki yakın kenarlara baskı yapması nedeniyle oluşur.

 

Cerrahi işlemle çıkarılır

 

Halk arasında ‘yağ bezlerinin alınması’ işlemi aslında bir ameliyattır. Deri altında yağ topu gibi görünen lipomlar, basıldığında hareket eden, deri üzerinde yumuşak lezyonlardır. Genelde hiçbir belirti vermeyen yağ bezleri vücudun aktif bölgelerinde oluştuğu için sinir bozucu bir hal alır. Yunanca yağ anlamına gelen ‘lipos’ kelimesinden türeyen lipom için ameliyat gerekmektedir. Lipomlar iyi huylu tümörler olduğu için eğer küçükse ve herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa cerrahi müdahale yapılmamasına karar verilir. Ancak boyutlardaki artışların takip edilmesi gerekmektedir. Semptomların varlığı veya estetik bir problem nedeniyle çıkarılmasına karar verilirse ameliyat lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Kesi büyüklüğü lipomun boyutuna göre değişir. Yağ bezleri rastgele bir metabolik bozukluk sonucu ortaya çıkıyorsa öncelikle medikal tedavi seçenekleri denenmelidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu